Friday 27 March 2020

RESEPI PAU LABU BY UMMI ROSA

Ummi suka buat pau sepanjang cuti 90 hari jaga aatiyah ni. Tiba tiba ummi rasa nak sangat makan pau labu..so ummi mula google cara resepi pau labu dan ummi ubah ikut suka ummi..

Macam biasa..ummi sejenis yang suka ingkar resepi..haha ummi akan buat ikut suka ummi..sukatan pun korang jangan percaya sangat .kalau nak tiru boleh tapi jangan marah ummi bila tak jadi tau..

Ummi suka campak campak ja bahan..kalau tak jadi ummi campak terus semua belakang rumah..tanpa siapa sedar pun yang ummi buat tu...haha..

Resepi ummi sama ja dengan pau coklat dan pau pandan sebelum ini. Yang beza ummi tukar dengan pureee labu..gantikan semua dengan labu....


Jom tengok resepi ummi ya  ..

Resepi pau labu 

4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil mauripan
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar gula
1 cawan pure labu
1 sudu besar shortening

Cara caranya:

- Belah labu jadi 2 bahagian..buang biji labu...lepas tu kukus labu tu sehingga lembut. Korek isi labu tadi dan kisar jadi halus
- Gaul smua bahan di atas
- Uli jadi doh.. Uli lama sehingga doh tak melekat di tangan...nak mudah guna food processor ja..ummi malas nak uli lama lama dengan tangan
- Buat bulat- bulat bagi sama saiz.
(Ummi buat jenis letak inti dan sejenis lagi jadi bentuk bunga ros takder inti)
- Letak inti..ummi buat inti pure labu dan letak dalam doh bulat tu..
- Peram 1 jam.. kalau yang bentuk bunga ros tu ummi suggest takyah peram lama sebab nanti hilang bentuk bunga..lepas bentukkan terus kukus ya..
- Kukus 7 ke 8 minit
- siap angkat..sejukkan dan boleh makan..sedap dan gebu sebab pure labu tu tau..

Dalam resepi ni ummi tak letak air sebab pure labu tu pun dah banyak air masa kukus..

Resepi Inti puree labu

Bahan-bahan :

- 1 tin susu sejat jenama apa pun takper
- 1 cawan puree labu
- 1 cawan gula halus atau gula kastor. boleh tambah sedikit jika nak manis
- 3 sudu besar mentega
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

- Campurkan semua bahan dan kacau
- Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
- Kacau sampai pekat
- Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

Pau frozen yang ummi nak kukus

Hasilnya....tadaaaaaa...lembut dan gebusss

Jom makan..


Pau labu bentuk bunga ros..yang ni ummi tak letak inti..ummi lapik ja dengan kertas minyak..apa yang ada ka ummi sambar.. takder masa nak membeli yang baru

Kuning semua kan..sebab labu ..ummi tak letak pewarna sebab ummi suka bahan semulajadi..khasiat dan selamat..dah nama homemade kan..nasib baik ummi tak tanam pokok labu sekali..haha 😅😅


Jangan lupa buat tau pau ni tau..

No comments:

Post a Comment