Saturday 28 March 2020

RESEPI CAPATI GANDUM MUDAH

Resepi capati gandum ni ummi rosa ambil dari facebook Kak MJ.. memang ummi kena share sebab ummi sejenis yang lupa cara nak buat makanan tu bila nak buat pula kali kedua..haha..sejenis pelupa...

So ummi letak sini untuk rujukan akan datang..siapa nak buat pun boleh..


Bahan- bahan:

3 cawan tepung gandum
3 sudu besar buttercup atau marjerin
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
Tepung untuk dusting

Cara- caranya :

1. Ummi campur bahan tepung, marjerin dan garam.
2. Kacau atau gaul sampai sebati
3. Masukkan air panas didih tadi tu
4. Gaul sampai sebati adunan dan tak melekat tangan..gaul dengan senduk tau..sebab panas sangat..hihi
5. Buat semua doh jadi bentuk bulat bg saiz sama
6. Dapat dalam 10 ketul.
7. Canai bagi nipis setiap satu
8. Bakar atas kuali dengan api sederhana
9. Boleh makan panas- panas dengan sambal bilis/ sardin atau susu pekat..

Semasa doh panas jadi macam ni.memang doh tak melekat kat tangan sebab guna air panas didih

Buat bulat. Ummi dapat 8 ketul jer sebab ummi malas buat banyak 

Canai jadi nipis macam ni sambil letakkan tepung 

Ummi dapat camni..bentuk tak elok bulat..rupa tak cantik asalkan boleh makan😁🤤

Tadaaaa...siap dah..ummi makan dengan sambal bilis dan sardin semalam yang tak habis..dappppp...🤤

Jangan lupa buat tau...sedap dan tak berminyak sangat...




Cara buat boleh tgk video ye 😸😘🥰

No comments:

Post a Comment