Thursday 30 April 2020

PANNA COTTA KIWI

Ummi buat panna cotta kiwi hari ni sebab tetiba teringat encik suami macam nak makan..kesnya dia pernah makan dekat satu cafe tu, sedap tapi bila cari balik dah takda juai..so ummi try cari resepi dan belajar buat..mudah ja..ummi kerap tengok masterchef australia..so ummi boleh agak jugak la caranya.

Orang lain guna gelatin halal tapi masa PKP ni kalau suruh encik suami beli benda pelik gini memang tak jumpa la..so ummi guna serbuk agar- agar ja..



Bahan Sos Kiwi

1. Buah kiwi 2 biji
2. Gula 2 sudu besar
3. Serbuk agar- agar 1/2 sudu kecil
4. Air 1/2 cawan
5. Pewarna hijau

Caranya

1. Buang kulit kiwi dan Potong buah kiwi secara dadu.
2. Masukkan bahan seperti gula, buah kiwi, air, pewarna hijau dan serbuk agar-agar dalam periuk
3. Masak dengan api perlahan sampai pekat skit jer
4. Sejukkan dalam peti

Bahan Panna Cotta

1. Susu full cream/fresh milk 250ml
2. Whipping cream 250ml
3. Serbuk agar- agar 10grm
4. Gula 50grm
5. Esen vanilla 1 sudu kecil

Caranya

1. Campurkan susu, whipping cream, gula dan serbuk agar- agar dalam periuk. Kacau sehingga larut
2. Masakkan atas api yang perlahan dan kacau perlahan sampai larut semua bahan tadi.
3. Tutup api dan pastikan tak mendidih ya.
4. Masukkan esen vanilla
5. Tuang dalam bekas dan sejukkan dalam peti selama 2 jam
6. Hidangkan bila nak makan ya..
7. Tips nak keluarkan panna cotta dari bekas, rendamkan dalam air panas sekejap dan terbalikkan dalam pinggan
8. Hiaskan dengan kiwi yang dimasak tadi..


Ummi buat dalam bekas putih kecil tu dapat 5 bekas dan 1 bekas petak..okla bulan puasa bukan nak makan banyak pun sebab dah kenyang nasi kan..😁😁

Sedap rasa lemak gitu..encik suami suka..anak anak pun suka..😋😋😋

Jangan lupa cuba tau..

No comments:

Post a Comment